חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ”ג – 1963, חל על כל אדם או תאגיד אשר מוכר וקונה מקרקעין בישראל, והוא נועד למסות מכירה של כל סוג מקרקעין בישראל כמו חנות, משרד, דירת מגורים, מחסן, מרתף, גג, מלון, מוסך, מגרש חקלאי או כל ייעוד אחר.
מסיבה זו, ככל שהעיסקה מורכבת יותר או שהצדדים לה בעלי מאפיינים מיוחדים (למשל, עסקת מכר מקרקעין בין תאגידים או בין אדם פרטי לתאגיד), רצוי לפנות לעורך דין שלא מתמצא בדיני מקרקעין בלבד, אלא גם בקיא בדיני מיסוי מקרקעין, בחקיקה ובפסיקה העדכניות בתחום המס, אשר ידע לייצג את הלקוח בצורה מקצועית וחכמה אל מול רשויות המס ולהביא עבורו את הפתרון האופטימאלי למקרה גם מבחינה מיסוי.
מהו “שבח” מקרקעין?
מהו “מס שבח” מקרקעין?
על פי סעיף 6(א) לחוק מיסוי מקרקעין, מס שבח הוא המס המוטל על השבח שנוצר במכירת זכות במקרקעין. מס זה מוטל ככלל גם על מכירת מניות בחברה שכל נכסיה מקרקעין בישראל בהתאם להגדרת “פעולה באיגוד” בחוק זה. המס הוא תשלום חובה, אשר מוטל על כל מי שמוכר זכות במקרקעין, בין אם הוא תושב ישראל ובין אם הוא תושב חוץ.
שיעורי מס שבח
כדי לחשב את שיעור המס במכירת דירה רשות המיסוי מעמידה לרשות הגולשים מחשבון כדי להעריך את המס המשוער. במקביל לעסקה עצמה, צריך מוכר הנכס תוך 40 ימים מיום המכירה להצהיר על הנכס הנמכר, התמורה, הניכויים והתוספות לעניין מס שבח, סכום המס וחישובו, זכאות לפטור או הנחה במס שבח.
פטורים והקלות במס שבח
קיימים בחוק מספר פטורים והקלות במס שבח, אשר קצרה היריעה מלפרט עליהם במאמר זה. לפיכך, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בדיני מיסוי מקרקעין שלו הידע והניסיון בכל הקשור בהתנהלות אל מול מס שבח ורשויות המס בכלל, דיווח על העסקה לרשויות מס שבח וטיפול בעסקה מול הרשות לאחר הגשת הדיווח, כך שהעסקה תעבור בצורה חוקית וחלקה, ללא חבות מס העולה על זו שדווחה ותוכננה מראש על ידי המוכר.
אולי יעניין אותך גם:
מיסוי נדל”ן בדובאי: לא מתחילים להשקיע לפני שקוראים את עיקרי המיסוי בדובאי